σούπα ντομάτας μπαντ κέικ #bundtbakers

10
σούπα ντομάτας μπαντ κέικ #bundtbakers

Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά το Brooklyn Homemaker, ήλπιζα ότι θα ήταν μια διέξοδος όχι μόνο για την αγάπη μου για το φαγητό, αλλά και για την αγάπη μου για την ιστορία του φαγητού και για την ασυνήθιστη διατροφική μου διάθεση.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Συνήθιζα να δημοσιεύω πολλές συνταγές (ειδικά συνταγές για κέικ) με διασκεδαστικές λεπτομέρειες και ανέκδοτα για τις ιστορίες τους, πώς προέκυψαν και γιατί τα φτιάχναμε και τα τρώγαμε ακόμα σήμερα. Όσο κι αν εξακολουθώ να μου αρέσει να γράφω αυτού του είδους τις αναρτήσεις, η ζωή μπαίνει εμπόδιο και το γεγονός είναι ότι η έρευνα της ιστορίας μιας συνταγής είναι πολύ πιο περιεκτική και πολύ πιο χρονοβόρα από το να φτιάχνεις κάτι από μια ιδιοτροπία . Σκέφτηκα επίσης ότι είχα κάπως εξαντλήσει την προσφορά μου σε δροσερά, εμβληματικά επιδόρπια με ιστορίες που θα έβρισκα αρκετά ενδιαφέρουσες για να γράψω. Δηλαδή, νόμιζα ότι είχα μέχρι τους φουρνάρηδες αυτού του μήνα.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Felice του Το μόνο που μένει είναι τα ψίχουλα διάλεξα τα Retro Desserts ως θέμα μας αυτόν τον μήνα και το είχα ξεπεράσει! Ξέρετε πόσο μου αρέσει ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής και νιώθω ότι αυτό το θέμα επιλέχθηκε με το χέρι για να με ελκύσει! Ευχαριστώ Felice!

Για μένα η λέξη «ρετρό» εμπνέει πάντα εικόνες της δεκαετίας του ’50 και του ’60, της ατομικής εποχής, της εποχής των σαλατών αμβροσίας και των καλουπιών jell-o. Οι μέρες με παστέλ γιοτ γεμάτες αέριο, μπάνια με ροζ πλακάκια από τοίχο σε τοίχο και μονόχωρα σπίτια σε ράντσο με μπισκότα. Προτιμώ όμως τις «παλιομοδίτικες» συνταγές γλυκών μου από τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, γι’ αυτό αποφάσισα να πάω λίγο πιο πίσω. Οι άνθρωποι έκαναν κάθε λογής εφευρετικά πράγματα με το φαγητό τότε, είτε απλώς για να επεκτείνουν τους λιγοστούς πόρους τους, είτε ίσως ακόμη και για να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο ελαφριά και φωτεινή.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Η αγαπημένη μου (και πιο δημοφιλής) ανάρτηση ιστορίας επιδορπίων που έχω γράψει μέχρι στιγμής είναι το Red Velvet Cake, το οποίο στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30, αλλά έφτασε στην άγρια ​​δημοτικότητά του εκείνη την εποχή. Long story short? μια μεγάλη εταιρεία χρωστικών και εκχυλισμάτων τροφίμων άρχισε να δίνει μια συνταγή για κέικ κόκκινο βελούδο, με έγχρωμες φωτογραφίες, για να προσπαθήσει να ενισχύσει τις πωλήσεις της που αγωνίζονται κατά τη διάρκεια της Ύφεσης. Λειτούργησε σαν γούρι και σύντομα το red velvet cake βρέθηκε στα αμερικάνικα τραπέζια και στις αμερικανικές καρδιές, όπου κατάφερε να μείνει για σχεδόν έναν αιώνα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κέικ που δημοσιεύω σήμερα είναι μια άλλη συνταγή της εποχής της κατάθλιψης, αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο γνωστή και αγαπημένη όσο το Red Velvet. Αρχικά ονομαζόταν «Mystery Cake», αυτό το κέικ μπαχαρικών περιέχει ένα γεμάτο κουτάκι συμπυκνωμένης σούπας ντομάτας. Το «μυστήριο» ήταν ότι δεν θα μαντεύατε ποτέ το «μυστικό συστατικό» αν δεν το ξέρατε ήδη.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Αυτή η συνταγή πιθανότατα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’20, καθώς η πρώτη έντυπη αναφορά σε αυτήν προέρχεται από μια ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου 1928 σχετικά με μαθήματα μαγειρικής στους Los Angeles Times. «Το άνοιγμα της φθινοπωρινής σεζόν παρατηρείται στο μενού που έχει κανονίσει η κυρία Mabelle (Chef) Wyman για την επίδειξή της σήμερα το απόγευμα… Κάτω από την ταξινόμηση των επιδορπίων είναι το βελούδινο κέικ και το κέικ μυστηρίου, μια γαστρονομική ιδέα της ικανότητας της κυρίας Γουάιμαν».

Ωστόσο, το Mystery cake δεν έγινε πολύ γνωστό μέχρι τη Μεγάλη Ύφεση. Η χρήση υποκατάστατων αυγών, γαλακτοκομικών και βουτύρου ήταν πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή αυτά τα είδη παντοπωλείου ήταν ακριβά και σπάνια. Τα τριμμένα ή πολτοποιημένα λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια ή τα καρότα ήταν δημοφιλείς υποκατάστατες για τα αυγά και το βούτυρο, όπως και η σάλτσα μήλου, η οποία παραμένει δημοφιλής υποκατάσταση για τους αρτοποιούς που γνωρίζουν την υγεία τους μέχρι σήμερα. Μαζί με την περιεκτικότητά της σε υγρασία, η συμπυκνωμένη σούπα ντομάτας είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα της οξύτητας που λειτουργεί ως μαλακτικό αλεύρου. Αυτό σήμαινε ότι όχι μόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέση του βουτύρου, αλλά θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει το βουτυρόγαλα που χρησιμοποιείται συνήθως στο ψήσιμο για να εξασφαλίσει ένα υγρό, τρυφερό και λεπτό τρίμμα.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Mystery Cake Πραγματικά απογειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν οι Campbell’s άρχισαν να προωθούν τη δική τους συνταγή κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ίδια συστατικά που ήταν πολύ ακριβά για τους αρτοποιούς του σπιτιού στη δεκαετία του ’30 ξαφνικά κυκλοφόρησαν με μερίδες για την πολεμική προσπάθεια στη δεκαετία του ’40 και ήταν ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν. Οι εταιρείες κονσερβοποιημένων τροφίμων σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούσαν το δελτίο εν καιρώ πολέμου ως τρόπο για να ενισχύσουν τις πωλήσεις και η Campbell’s δεν έχασε την ευκαιρία. Γρήγορα ανέπτυξαν μια συνταγή για το κέικ σούπας ντομάτας που περιελάμβανε μόνο δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και όχι αυγά για να αρέσει σε νοικοκυρές με περιορισμένους πόρους.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Η Αμερικανίδα συγγραφέας τροφίμων και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής MFK Fisher συμπεριέλαβε ακόμη και μια συνταγή για το κέικ με σούπα ντομάτας στο βιβλίο της του 1942 σχετικά με το δελτίο και τις ελλείψεις εν καιρώ πολέμου. Πώς να μαγειρέψετε έναν λύκο. Η συνταγή της διέφερε ελάχιστα από αυτή του Campbell, αλλά η ιδέα ήταν η ίδια. «Αυτό είναι ένα ευχάριστο κέικ, που κρατάει καλά και μπερδεύει τους ανθρώπους ενώ μαγειρεύεις άλλα πράγματα, που είναι πάντα λογικό και σε κάνει να νιώθεις μάλλον ευγενής, από μόνο του μια μικρή αλλά πολύτιμη απόλαυση».

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Το κέικ σούπας ντομάτας παρέμεινε δημοφιλές ακόμη και μετά τον πόλεμο, και μια άλλη εκδοχή της συνταγής συμπεριλήφθηκε στο Joy of Cooking το 1964. Οι σύγχρονοι νοικοκυραίοι τη δεκαετία του 1960 και του 70, γοητευμένοι με τα φαγητά και τα κόλπα που εξοικονομούσαν χρόνο, λάτρεψαν να φτιάχνουν το κέικ με σούπα ντομάτας με μείγματα κέικ σε κουτί.

Τελικά η δημοτικότητα της τούρτας μειώθηκε, και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει ποτέ γι’ αυτήν. Εγώ ο ίδιος το ανακάλυψα μόλις πριν από μερικά χρόνια και δυσκολεύτηκα πολύ να τυλίξω το μυαλό μου γύρω από την ιδέα όταν την είδα για πρώτη φορά. Τελικά ζεστάθηκα για να το δοκιμάσω και μέχρι να επιλεχθεί το θέμα αυτού του μήνα ήμουν απολύτως έτοιμος να το δοκιμάσω!

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Δεδομένου ότι η Μεγάλη Ύφεση και το σιτηρέσιο του πολέμου είναι πλέον απλώς μακρινές αναμνήσεις, το βούτυρο και τα αυγά έχουν βρει τον δρόμο τους πίσω στις περισσότερες από τις συνταγές που θα βρείτε εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένης της ενημερωμένης έκδοσης του Campbell. Φυσικά, η σούπα ντομάτας εξακολουθεί να παραμένει ως ένας τρόπος για να προσθέσετε υγρασία, οξύτητα και ενδιαφέρον σε αυτό το απλό κέικ μπαχαρικών.

Οι ξηροί καρποί και οι σταφίδες ήταν πάντα κοινές προσθήκες στο κέικ σούπας ντομάτας και για τη συνταγή μου κράτησα τους ξηρούς καρπούς αλλά παρέλειψα τις σταφίδες. Συγγνώμη στους λάτρεις της σταφίδας. Μπορείτε να τα προσθέσετε ξανά αν θέλετε.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Το Mystery Cake ήταν σίγουρα το κατάλληλο όνομα για αυτή τη συνταγή. Ανησυχούσα ότι η σούπα ντομάτας θα προσέθετε μια περίεργη χημική γεύση, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να καταλάβω τι περιείχε αν δεν την είχα ψήσει μόνος μου. Το συμπύκνωμα σούπας ντομάτας προσθέτει μια λεπτή γλυκύτητα και γεύση και διασφαλίζει ότι το κέικ είναι υγρό και διατηρείται καλά για μέρες. Έχει μια τέλεια αρκετή γλυκύτητα και μια υπέροχη πινελιά μπαχαρικών που δεν υπερισχύει του κέικ. Τα καρύδια προσθέτουν μια ωραία αντίθεση στην υφή και μια ευπρόσδεκτη πινελιά γήινης πικρίας.

Πολλές παλιότερες συνταγές για το Mystery Cake καλύπτονταν με γλάσο σοκολάτας, αλλά το γλάσο με τυρί κρέμα ήταν πάντα δημοφιλές. Αποφάσισα να πάω για ένα γλάσο με κρέμα τυριού που να περιχύνεται που προσθέτει γλυκύτητα και νόστιμα και βοηθά να μην στεγνώσει το κέικ στις εξωτερικές άκρες. Συνήθως δεν πάω για ψεκασμούς, αλλά αυτό το διασκεδαστικό ρετρό θέμα με βοήθησε και δεν μπορούσα παρά να προσθέσω μια χούφτα έντονο κόκκινο τζίμι ως παιχνίδι με το εμβληματικό κουτάκι της σούπας ντομάτας!

Αν και αυτή η συνταγή υπάρχει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, σίγουρα εξακολουθεί να αισθάνεται σχετική και νόστιμη σε αυτούς τους σύγχρονους καιρούς. Γιατί να μην κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο και να δείτε τι άλλα ρετρό μπουντ σκέφτηκε η ταλαντούχα ομάδα αρτοποιών μπουντ αυτόν τον μήνα; Κάντε κύλιση προς τα κάτω, πέρα ​​από τη συνταγή για να βρείτε τους συνδέσμους.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Κέικ σούπας ντομάτας Bundt

Προσαρμογή από διάφορες πηγές, κυρίως από του Κάμπελ

Κέικ:
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1 κουτί (10 3/4 ουγκιές) συμπυκνωμένη σούπα ντομάτας
1/3 φλιτζάνι νερό
3/4 φλιτζάνι (1 1/2 ξυλάκια) ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια (ή πεκάν)

Γλάσο με τυρί κρέμα:
4 ουγγιές (1/2 συσκευασία) τυρί κρέμα, μαλακωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 με 8 κουταλιές της σούπας γάλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 350.
Ταψί με βούτυρο και αλεύρι. Διατηρώ ψυχρόν.

Χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι και το γαρύφαλλο μαζί σε ένα μεσαίο μπολ. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τη συμπυκνωμένη σούπα ντομάτας και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατέψτε τα αυγά, ένα κάθε φορά, και ξύστε τις πλευρές του μπολ. Εναλλακτικές προσθήκες του μείγματος του αλευριού και του μείγματος της ντομάτας, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε κάθε προσθήκη μόνο για να ενωθεί. Μην το ανακατεύετε υπερβολικά.
Ανακατεύουμε τα καρύδια μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.

Αδειάζουμε σε έτοιμο ταψί και ψήνουμε για 45 με 55 λεπτά. Ψύξτε σε μια σχάρα για 15 έως 20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το ταψί και γυρίζουμε το κέικ στη σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρουμε.

Όσο κρυώνει το κέικ φτιάχνουμε το γλάσο.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει απαλό και λείο και ελαφρύ. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και 4 κουταλιές της σούπας γάλα και ανακατέψτε μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι. Εάν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο γάλα, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι το γλάσο να φτάσει στην επιθυμητή υφή που μπορεί να ψιλοβρέχει. Θα πρέπει να αφορά τη συνοχή του λιωμένου παγωτού για να ψιχαλίσει σωστά.

Τοποθετήστε ένα δίσκο κάτω από το κέικ και τη σχάρα ψύξης για να πιάσουν τυχόν σταγόνες. Περιχύνουμε με γλάσο το κέικ και αφήνουμε το γλάσο να δουλέψει στο πλάι, χτυπώντας το ταψί στον πάγκο αν χρειάζεται. Αν θέλετε, προσθέστε κόκκινα τζίμι.

Καλά καλυμμένο σε αεροστεγές δοχείο, αυτό το κέικ πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 3 ή 4 ημέρες.

κέικ ντοματόσουπας | Οικογενειάρχης του Μπρούκλιν

Μην ξεχάσετε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο με όλα τα άλλα ρετρό κέικ που έφτιαξαν οι αρτοποιοί bundt αυτό το μήνα.

BundtBakers

.

Μπορείτε να δείτε όλα τα υπέροχα Bundt μας ακολουθώντας το δικό μας Πίνακας Pinterest. Ενημερωμένοι σύνδεσμοι για όλες τις προηγούμενες εκδηλώσεις μας και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το #BundtBakers, μπορείτε να βρείτε στο αρχική σελίδα.

Bir cevap yazın