Παίζοντας “Bidenomics” για να κερδίσετε – Μέλος εταιρικού συμβουλίου

9
Παίζοντας “Bidenomics” για να κερδίσετε – Μέλος εταιρικού συμβουλίου

Από τον Dale Buss

Η βιομηχανική πολιτική δεν είναι μόνο στη μόδα αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον: Έχει γίνει κεντρικό στοιχείο της εσωτερικής πολιτικής για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, το κλειδί για μια πλατφόρμα «Bidenomics» που ελπίζει ότι θα τον κάνει να επανεκλεγεί και πιθανώς να ξεκινήσει μια σημαντική μακροπρόθεσμη άξονας για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καθοδηγήσουν τις εταιρικές επενδύσεις όπως κάνουν οι περισσότερες άλλες προηγμένες χώρες.

Το σύνολο των πιθανών ομοσπονδιακών κινήτρων συν τα σπίρτα, που υπολογίζεται στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τους συμβούλους της AlixPartners, έχει γίνει μάλλον ξαφνικό κουβάρι για διευθυντές και διευθύνοντες συμβούλους πολλών αμερικανικών και ξένων εταιρειών που ασχολούνται με τη βιομηχανική υποδομή και την κατασκευή μπαταριών, οχημάτων, μικροτσίπ, των εξαρτημάτων τους. και άλλα προϊόντα.

«Έχω αλλάξει εντελώς κατεύθυνση με τα διοικητικά συμβούλια στα οποία είμαι», λέει ο Lior Susan, ιδρυτής της Eclipse Ventures και μέλος των συμβουλίων startup. «Παλιότερα, είπα σε όλους να μην σπαταλούν τον χρόνο τους με την κυβέρνηση, αλλά τώρα είμαστε στο DC κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουμε εκεί».

Μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης των ΗΠΑ της οποίας η ιδέα να διευθύνει τις επιχειρήσεις αποφάσιζε σε ποιο εργοστάσιο θα παρευρέθηκε ο καινοτόμος Πρόεδρος Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο έχουν εξαπολύσει μια ροή τεράστιων και αυστηρά κατευθυνόμενων οικονομικών κινήτρων βάσει του νόμου για τις επενδύσεις στην υποδομή και τις θέσεις εργασίας, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), το CHIPS and Science Act και άλλα νέα δοχεία επιχορηγήσεων, δανείων και κινήτρων που αναδιαμορφώνουν όχι μόνο τις εταιρείες και τις βιομηχανίες αλλά την ίδια τη δομή της εγχώριας και παγκόσμιας οικονομίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνουν τώρα «στοχευμένες και απαραίτητες επενδύσεις σε μέρη που οι ιδιωτικές αγορές είναι ακατάλληλες να αντιμετωπίσουν μόνες τους», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε πρόσφατη ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings. Η κυβέρνηση τώρα «κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε τομείς ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ευημερία – όχι επιλέγοντας νικητές και ηττημένους».

Ωστόσο, καθώς η Αμερική έσπρωξε απότομα το δρόμο της στο παγκόσμιο προσκήνιο της βιομηχανικής πολιτικής, οι εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό εκμεταλλεύονται περισσότερο ορισμένα από τα κίνητρα από τις εγχώριες εταιρείες. Τα νέα οικονομικά καρότα απλώς προσθέτουν στην αυξανόμενη απήχηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως το ασφαλέστερο καταφύγιο για επενδύσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Οι εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, ειδικά στην Ασία, επιδιώκουν επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας πιο επιθετικά από ό,τι οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του IRA του περασμένου έτους. Πάνω από το 60 τοις εκατό των δαπανών του IRA έχει πάει σε ξένες εταιρείες, κυρίως για εργοστάσια μπαταριών, ο Wall Street Journal αναφέρθηκε, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια φορολογικές πιστώσεις μόνο στην Panasonic, τον γίγαντα με έδρα την Ιαπωνία που λειτουργεί ή κατασκευάζει εργοστάσια μπαταριών στη Νεβάδα και στο Κάνσας.

«Είδαμε την αξία πριν το κάνουμε αυτό, επειδή ο κόσμος περιφερειοποιείται», λέει ο Michael Finelli, επικεφαλής της Βόρειας Αμερικής για τον χημικό γίγαντα Solvay με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος είχε ήδη 35 εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια αποφάσισε να κατασκευάσει ένα ποσό 850 εκατομμυρίων δολαρίων. εργοστάσιο στη Γεωργία με έναν συνεργάτη για την κατασκευή επιστρώσεων για μπαταρίες ιόντων λιθίου. «Αλλά μια επιχορήγηση 178 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ ήταν το σημείο καμπής για να ληφθεί η απόφαση».

Αυτός ο ανταγωνισμός θα κάνει πιο δύσκολο να πάρετε το κομμάτι της πίτας σας. Η βουτιά των ΗΠΑ στη βιομηχανική πολιτική είναι «πολύ μεγάλη», λέει η Σούζαν, και οι περισσότεροι ηγέτες των επιχειρήσεων μόλις άρχισαν να την υπολογίζουν. «Είναι πολύ περίπλοκο», λέει ο Finelli. «Είναι δύσκολο να πλοηγηθείς». Ακολουθούν μερικές ιδέες για συμβούλια από συμβούλους διακυβέρνησης και διευθυντές στην πρώτη γραμμή.

Ξεκίνα από εκεί που είσαι. Να είσαι μπροστινός αν μπορείς. «Οι κερδισμένες εταιρείες έχουν ήδη τρέξει και διαμορφώσει διάφορα σενάρια πριν από τη νομοθεσία», λέει ο David Garfield της AlixPartners. Ωστόσο, λέει, «θα υπάρξουν πιέσεις στις εταιρείες να επωφεληθούν από τα κίνητρα που προσφέρονται τώρα στην αγορά τους».

Για να κερδίσετε, θυμηθείτε ότι η ισορροπία είναι το κλειδί. «Το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να έχουν μια σαφή κατανόηση του τοπίου της πολιτικής», λέει ο Azaz Faruki, διευθυντής με συμβούλους Kearney. «Στη συνέχεια, κατανοήστε πώς να επωφεληθείτε για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού και επίσης να τον συνδέσετε με το μακροπρόθεσμο όραμα».

Ο Asutosh Padhi, διευθυντικός συνεργάτης για τη Βόρεια Αμερική για τους συμβούλους McKinsey, συμβουλεύει τους διευθυντές “να προσγειωθούν στη στρατηγική σας για τη δημιουργία αξίας και μετά να εξετάσουν πώς οι ουραίοι άνεμοι – όπως τα ομοσπονδιακά κίνητρα – μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων”.

Όπως το θέτει ο Padhi, τα νέα κρατικά φυλλάδια «θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να εισχωρήσετε σε νέες αγορές ή τμήματα πελατών στα οποία μπορεί να διστάζατε να εισέλθετε στο παρελθόν, είτε επειδή το κόστος ήταν απαγορευτικό είτε λόγω των συνθηκών της αγοράς. Σε τελική ανάλυση, σκοπός τους είναι να βοηθήσουν στον καταλύτη και την απομάκρυνση του κινδύνου των επενδύσεων δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις εταιρείες».

Βρείτε τις ανοιχτές ράβδους. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική που σχετίζεται με την ενέργεια, για παράδειγμα, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για ορισμένες φορολογικές εκπτώσεις ανεξάρτητα από την πραγματική τους ικανότητα να μειώσουν τις εκπομπές, λέει ο Michael Wolf, παγκόσμιος οικονομολόγος για συμβούλους Deloitte. «Η πολιτική των ΗΠΑ είναι όλα καρότα».

Ταυτόχρονα, λέει ο Wolf, τα θετικά οφέλη για πολλές εταιρείες περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και η Νότια Κορέα ένιωσαν υποχρεωμένες να βρουν τις δικές τους εκδοχές του νόμου για τα CHIPS των ΗΠΑ. «Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για εταιρείες σε τομείς που σχετίζονται με τη μείωση των εκπομπών ή τους ημιαγωγούς να επωφεληθούν από ανταγωνιστικές επιδοτήσεις σε όλο τον κόσμο», λέει.

Να είστε προσεκτικοί με τον πειρασμό. Ο Padhi συμβουλεύει τους σκηνοθέτες να αποφεύγουν «να επιδιώκουν κίνητρα για χάρη του. Το να έχετε απλώς πρόσβαση σε κεφάλαιο χαμηλότερου κόστους δεν σημαίνει ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.»

Η Volkswagen Βόρεια Αμερική, για παράδειγμα, βρίσκεται στη μέση της απόφασης για την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου στις ΗΠΑ για την κατασκευή πολυτελών οχημάτων Audi, και τα κίνητρα του IRA έχουν γίνει μεγάλη επιρροή. «Δεν έχει νόημα να εγκαταλείπουμε όλα όσα κάνουμε και να λέμε ότι θα αρχίσουμε να παράγουμε Audi στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο γιατί θα αύξανε τον όγκο μας», λέει ο Reinhard Fischer, επικεφαλής στρατηγικής. . «Ξαφνικά η ανταγωνιστικότητά μας βελτιώθηκε».

Δείτε τις χορδές. Οι αποδέκτες του νέου ομοσπονδιακού μεγάλου κεφαλαίου «θα πρέπει να αποδώσουν σύμφωνα με τη σύμβαση και τις δεσμεύσεις σας σχετικά με το μέγεθος του εργοστασίου και το χρονικό πλαίσιο και τις θέσεις εργασίας και ένα στοιχείο DEI», σημειώνει ο Finelli. «Και η κυβέρνηση διατηρεί ένα ανταποδοτικό συμφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία πληρώνει, επομένως δεν είστε τόσο ελεύθεροι να κάνετε με το εργοστάσιο αυτό που θα κάνατε αν το κάνατε μόνοι σας».

Και ενώ ο νόμος CHIPS υπόσχεται καλούδια στους κατασκευαστές ημιαγωγών να κατασκευάζουν μικροτσίπ στις ΗΠΑ, δημιουργεί επίσης πρωτοφανείς περιορισμούς σε αυτούς. «Θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα των αμερικανικών εταιρειών να πωλούν ισχυρά τσιπ στη Σαουδική Αραβία και την Κίνα», λέει η Σούζαν, της οποίας οι τρέχουσες και πρόσφατες συμμετοχές στο διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνουν τις Bright Machines, Lucira Health και Owlet Baby Care. “Ακόμα κι αν δεν βουτήξετε στον νόμο CHIPS, θα έχετε αυτούς τους περιορισμούς.”

Ο Faruki λέει ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οι εταιρείες που κατέχουν θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σε μειονεκτική θέση. “Αν πρόκειται να βγείτε από τη συμφωνία σε μερικά χρόνια, αλλά έχετε δανειστεί χρήματα από την κυβέρνηση, αυτό έρχεται με δεσμούς”, λέει. «Η λήψη χρημάτων επιχορήγησης θα περιορίσει τις αποφάσεις και τις κινήσεις σας όταν θέλετε να βγείτε από τη συμφωνία».

Ορισμένες πτυχές της νέας βιομηχανικής πολιτικής είναι —χωρίς συγγνώμη— να καταδιώκουν άλογα για τις προτεραιότητες του Λευκού Οίκου και «είναι λιγότερο εστιασμένες στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του πληθωρισμού», λέει ο Wolf.

Πράγματι, ο Sullivan είπε ότι η φιλοσοφία της βιομηχανικής πολιτικής της διοίκησης περιλαμβάνει μια «παγκόσμια στρατηγική εργασίας που προάγει τα δικαιώματα των εργαζομένων». Αφού το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο CHIPS, η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo ανακοίνωσε ότι το τμήμα της είχε αυξημένες απαιτήσεις για κάθε εταιρεία που επιδιώκει να λάβει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια από την παρεχόμενη βοήθεια 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων: Πρέπει να υποβάλουν ένα σχέδιο παιδικής μέριμνας εργαζομένων «σε συνδυασμό με τα ενδιαφερόμενα μέρη της κοινότητας », τον οποίο οι διευθυντές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως κώδικα για συνδικάτα και προοδευτικές ομάδες.

Δημιουργήστε συνασπισμούς. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις συνδέσεις τους για να δημιουργήσουν συνεργασίες μεταξύ των αλυσίδων εφοδιασμού και ολόκληρων βιομηχανιών για να επωφεληθούν καλύτερα από τη νέα βιομηχανική πολιτική. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, επτά εταιρείες αυτοκινήτων δημιούργησαν πρόσφατα μια κοινοπραξία για ένα δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με στόχο την απόσπαση κεφαλαίων από το νομοσχέδιο για τις υποδομές που ψηφίστηκε το 2021.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να δεσμεύσουν περιφερειακούς και τοπικούς φορείς οικονομικής ανάπτυξης «για να βοηθήσουν στη διοχέτευση των δραστηριοτήτων τους και να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αναπτύξει περιφερειακά οικοσυστήματα καινοτομίας» στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής πολιτικής, λέει ο Arun Gupta, Διευθύνων Σύμβουλος της NobleReach, μη κερδοσκοπικού οργανισμού. οργανισμός που επιδιώκει να αναπτύξει ταλέντο τεχνολογίας. «Η συνεργασία με πανεπιστήμια, τοπικούς οργανισμούς και παρόχους κεφαλαίων μπορεί να βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών μοντέλων τους και στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας».

Ψάξτε και για κρατικά δολάρια. Τα θησαυροφυλάκια πολλών πολιτειών εξακολουθούν να διογκώνονται με δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων της εποχής Covid που τους έδωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ανακούφιση και τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους δίνει πολλά δισεκατομμύρια περισσότερα στο πλαίσιο της βιομηχανικής της πολιτικής.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του IRA, 7 δισεκατομμύρια δολάρια για φορτιστές EV «έχουν χωριστεί σε κάθε πολιτεία, επομένως κάθε πολιτεία έχει εξουσία για το μέρος των κεφαλαίων της και οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για το πώς να συνεργαστούν με κάθε κράτος ξεχωριστά», λέει ο Fischer. ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της Electrify America, η οποία κατασκευάζει δίκτυα φόρτισης EV.

Πάρτε ένα σχέδιο ανθρώπων. Με τη «αλλαγή παραδείγματος στις επενδύσεις και τις οικονομικές προτεραιότητες» στο πλαίσιο της βιομηχανικής πολιτικής, προειδοποιεί ο Wolf, έρχεται «μια αύξηση της ζήτησης για νέες δεξιότητες» που «θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω την ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης εργατικού δυναμικού με τις επιθυμητές δεξιότητες». Έτσι, οι εταιρείες «ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουν τις πολιτικές τους για το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Για παράδειγμα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing έχει παρεμποδιστεί τόσο πολύ από την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων για το εργοστάσιο που κατασκευάζει στην Αριζόνα που ίσως χρειαστεί να φέρει προσωρινά ειδικούς από την Ταϊβάν και καθυστερεί την έναρξη της μαζικής παραγωγής τσιπ 4 νανομέτρων εκεί μέχρι 2025 από μια νωρίτερα προγραμματισμένη εκτόξευση το 2024.

Εν τω μεταξύ, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Detroit Three προετοιμάζονται για συνομιλίες για συμβόλαια με το συνδικάτο United Auto Workers αυτό το φθινόπωρο, οι οποίες είναι πιθανό να είναι μάχιμες, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου της επέκτασης της παραγωγής EV – η οποία απαιτεί περίπου 30 τοις εκατό λιγότερη εργασία από την κατασκευή παραδοσιακών αυτοκινήτων — σε παραδοσιακές εργασίες σε εργοστάσια κινητήρων και μετάδοσης.

Παίξτε μακροπρόθεσμα. Η Σούζαν προειδοποιεί τους διευθυντές ότι πρέπει να δεσμευτούν πάρα πολύ αμέσως και στη συνέχεια να τηρήσουν το σχέδιό τους μακροπρόθεσμα για τη βελτιστοποίηση της βιομηχανικής πολιτικής για τις εταιρείες τους. «Δεν είναι απλώς μια διαδικασία 12 έως 18 μηνών», λέει.

Ωστόσο, οι σκηνοθέτες δεν πρέπει να πανικοβληθούν στην υποκριτική, επειδή το τεράστιο μέγεθος των νέων οικονομικών κινήτρων σημαίνει ότι ορισμένοι ύποπτοι εργολάβοι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν. Οι πίνακες κοινής ωφέλειας, για παράδειγμα, κινδυνεύουν.

«Αν κάποιος πρόκειται να κατασκευάσει μια θερμική γεννήτρια για εσάς, θέλει να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη αξία μπορεί και να απομακρυνθεί ή είναι αφοσιωμένος στα περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης ζωής του;» ρωτά ο Mike Kolodner, ηγέτης της παγκόσμιας πρακτικής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας στις ΗΠΑ για τους συμβούλους διαχείρισης κινδύνου Marsh McLennan. Μια τέτοια εγκατάσταση «πρέπει να έχει την ίδια εύλογη πιθανότητα να αποδώσει όπως αναμένεται το έτος 40 όσο όταν την κατασκευάζετε το πρώτο έτος».

Και μετά, υπάρχουν τυχαίες curveballs που μπορούν να εμφανιστούν στην πορεία. Η Ford, για παράδειγμα, σοκαρίστηκε όταν αντιμετώπισε σθεναρή αντίθεση της κοινότητας στο αγροτικό Marshall του Μίσιγκαν, με το σχέδιό της να κατασκευάσει εκεί ένα εργοστάσιο μπαταριών EV με το Gotion της Κίνας. Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής είναι σίγουρα κατά της Κίνας, αλλά υπάρχει επίσης ένταση για το πώς το φυτό μπορεί να βλάψει την τοπική αγροτική οικονομία.

Και τι γίνεται αν αλλάξει η σύνθεση στην Ουάσιγκτον; Αυτό δεν πρέπει να συνυπολογίζει τους κινδύνους και τις ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι διευθυντές, είπαν σχεδόν όλοι με τους οποίους μιλήσαμε. Οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που απαιτούνται για πολλά από τα νέα έργα θα πρέπει να αποκλείσουν την κατάσταση, ακόμη και αν το αμερικανικό εκλογικό σώμα ανατρέψει το status quo το 2024. Επίσης, ο κοινωνικός επείγων χαρακτήρας υπέρ του περιβαλλοντικού μετριασμού είναι πιθανό μόνο να επιταχυνθεί.

«Θα δυσκολευτείτε να αντιστρέψετε το ενεργειακό κομμάτι της βιομηχανικής πολιτικής, γιατί οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να συνειδητοποιήσουν τι πρέπει να συμβεί στο κλίμα», λέει ο Γιώργος Σακελλάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ameresco, η οποία αναπτύσσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. -ενεργειακά συστήματα.

Επιπλέον, η αξιολόγηση τέτοιων κινδύνων «είναι μέρος της καθημερινής δουλειάς ενός συμβουλίου», λέει η Debra McCormack, επικεφαλής συνεργάτης για την παγκόσμια αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του διοικητικού συμβουλίου για τους συμβούλους της Accenture. «Δεν ξέρουν ποιες πολιτικές μπορεί να αλλάξουν αύριο, επομένως πρέπει να πάρουν την καλύτερη απόφαση που μπορούν, για τη σωστή στρατηγική από αυτά που γνωρίζουν σήμερα, για αυτό που πιστεύουν ότι θα είναι ο οργανισμός τους για το μέλλον».


Bir cevap yazın