Επηρεασμένος από τον Ιγνάτιο – Μετατροπείς Μοιράζονται την Εμπειρία τους

2
Επηρεασμένος από τον Ιγνάτιο – Μετατροπείς Μοιράζονται την Εμπειρία τους

Πολλά από τα μέλη μας που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Καθολική Εκκλησία έχουν έρθει σε εμάς γιατί στην πορεία ανακάλυψαν τη μαρτυρία των πρώτων Πατέρων της Εκκλησίας. Και ένας από εκείνους τους μάρτυρες του οποίου το όνομα εμφανίζεται συχνότερα είναι ο Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας (εορτή 17 Οκτωβρίου), ο οποίος κατάγεται από την πόλη όπου οι μαθητές «ονομάστηκαν για πρώτη φορά Χριστιανοί». (Πράξεις 11:26)

Στις αρχές του 2ου αιώνα, ο Άγιος Ιγνάτιος συνελήφθη για την πίστη του και μεταφερόμενος στη Ρώμη για να μαρτυρηθεί στην αρένα, συνέθεσε μια σειρά από επιστολές, οι οποίες είναι από τις πιο αξιόπιστες πρωτότυπες γραφές από την παλαιοχριστιανική παράδοση. .

Ο Άγιος Ιγνάτιος έχει ιδιαίτερη επίδραση σε εκείνους τους Χριστιανούς που είχαν προηγουμένως σκεφτεί ότι δεν υπήρχαν πολλά να γνωρίζουν για τις πρώτες λίγες γενιές πιστών. Η ανακάλυψη πόσο εύγλωττα και πιστά υπερασπίζεται το Ευαγγέλιο –και πόσο συγκεκριμένα αναφέρεται σε διδασκαλίες που κρατούν οι Καθολικοί μέχρι σήμερα– μπορεί να ανοίξει πραγματικά τα μάτια σε κάποιον που αναζητά την Εκκλησία στην καταγωγή Της.

Ακολουθούν μερικές μαρτυρίες από το αρχείο μας με τις γραπτές ιστορίες μεταστροφής, που μαρτυρούν την επίδραση του Αγίου Ιγνατίου στα ταξίδια πίστης τους:

*****

Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν γραπτά από τους μαθητές των Αποστόλων. Ήταν εξίσου συγκλονιστικό να διαβάσω τι είχαν να πουν για την εξουσία και τη δομή της Εκκλησίας. Ο Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας, μαθητής του Αποστόλου Ιωάννη, είπε το 107 μ.Χ., «Πρέπει όλοι να ακολουθήσετε τον επίσκοπο όπως ο Ιησούς Χριστός τον Πατέρα… Κανείς να μην κάνει τίποτα που είναι κατάλληλο για την εκκλησία χωρίς τον επίσκοπο. Ας θεωρηθεί έγκυρη εκείνη η Ευχαριστία που είναι υπό τον επίσκοπο ή τελείται από κάποιον στον οποίο την εμπιστεύεται. Όπου εμφανίζεται ο επίσκοπος, ας υπάρχει η πληρότητα [of the church] καθώς όπου εμφανίζεται ο Χριστός Ιησούς, υπάρχει η καθολική εκκλησία ». Πείστηκα ότι η Βίβλος και οι πρώτες αφηγήσεις του Χριστιανισμού στον κόσμο ήταν βαθιά καθολικές, όχι βαπτιστικές, στη δομή τους». –Νόελ Κάλμπερτσον

*****

Διαβάζοντας τους πρώτους Πατέρες της Εκκλησίας, ιδιαίτερα τον Άγιο Ιγνάτιο Αντιοχείας, βρήκα μια πλήρη έκφραση της Ευχαριστίας ως Σώματος και Αίματος του Κυρίου μας. Ένα απόσπασμα από τον Ιγνάτιο με συγκίνησε ιδιαίτερα: «Δεν έχω γεύση για φθαρτό φαγητό ούτε για τις απολαύσεις αυτής της ζωής. Επιθυμώ τον άρτο του Θεού, που είναι η σάρκα του Ιησού Χριστού, που ήταν από το σπέρμα του Δαβίδ. και για ποτό επιθυμώ το αίμα του, που είναι αγάπη άφθαρτη…» Η απόλυτη ομορφιά της εμπειρίας της αγάπης του Θεού, όπως περιγράφεται στους Πατέρες, εξακολουθεί να ταράζει την ψυχή μου». – Διάκονος Έντι Ένσλι

*****

«Μου μύησε ο σύζυγός μου σε αυτό που (ο Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας), τον πρώτο κιόλας αιώνα μετά τον Χριστό είχε να πει για τη Θεία Ευχαριστία: «Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη φιλανθρωπία, κανένα για τη χήρα, το ορφανό, τον καταπιεσμένο, κανένα για τον άντρα στη φυλακή, τον πεινασμένο ή τον διψασμένο. Απέχουν από την Ευχαριστία και από την προσευχή, γιατί δεν παραδέχονται ότι η Ευχαριστία είναι η σάρκα του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, η σάρκα που υπέφερε για τις αμαρτίες μας και την οποία ο Πατέρας, με τη χάρη Του, ανέστησε από τους νεκρούς». Πόσο Καθολικό ακούγεται ολόκληρο αυτό το απόσπασμα από τον πρώτο κιόλας αιώνα! Έμεινα έκπληκτος διαβάζοντας αυτούς τους πρώτους Χριστιανούς και έμαθα ότι ήταν δυνατό να βιώσω τη χριστιανική ζωή όπως ακριβώς περιέγραψαν στα γραπτά τους — όχι στη βαπτιστική μου εκκλησία, όπως πάντα φανταζόμουν ότι ήμασταν πιο κοντά στους Χριστιανούς της Καινής Διαθήκης, αλλά η Καθολική Εκκλησία!» – Sharon Plascenscia

*****

Η δύναμη της διδασκαλίας του Αγίου Ιγνατίου Αντιοχείας επιδεινώνεται από το γεγονός ότι γεννήθηκε τον πρώτο αιώνα και είχε άμεσες σχέσεις με τους αποστόλους. Ο Ιγνάτιος ήταν προϊστάμενος της Εκκλησίας στην Αντιόχεια, όπου μόλις λίγες δεκαετίες πριν, οι πιστοί στην πόλη αυτή οδηγούνταν από τον ίδιο τον Άγιο Πέτρο. Η παράδοση μας λέει επίσης ότι ο Άγιος Ιγνάτιος ήταν καθοδηγούμενος από τον Άγιο Ιωάννη τον Απόστολο.

Για έναν Χριστιανό που δεν έχει σκεφτεί ελάχιστα την πρακτική ζωή της γενιάς των πιστών που διαδέχθηκε τους αποστόλους, η ανακάλυψη του Ιγνάτιου μπορεί να είναι μια εξαιρετική εμπειρία.

Έχουμε πολλές ακόμη ιστορίες των μελών μας του CHNetwork που έχουν επηρεαστεί από τη μαρτυρία και τις διδασκαλίες του Αγίου Ιγνατίου Αντιοχείας! Μπορείτε να βρείτε αυτά, καθώς και εκατοντάδες άλλες μαρτυρίες από καθολικούς προσήλυτους, στο αρχείο γραπτής ιστορίας μετατροπής στο chnetwork.org/story.

Bir cevap yazın