Η διαμάχη του Καναδά με τον Μέτα έρχεται στη μέση μιας σεζόν πυρκαγιών που σημειώνει ρεκόρ. Ευγένεια | Facebook
Η διαμάχη που εκτυλίσσεται μεταξύ του Καναδά και της Meta θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για τους κινδύνους της εξωτερικής ανάθεσης της ασφάλειας μιας χώρας.
Ο Καναδικός νόμος διαδικτυακών ειδήσεων, γνωστός και ως Bill C-18, έγινε νόμος τον Ιούνιο, σύμφωνα με το CTV News. Ενώ η καναδική κυβέρνηση προωθούνται το νομοσχέδιο ως μέσο προστασίας «του τρόπου που οι Καναδοί έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ειδήσεων που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία», απαιτεί το νομοσχέδιο εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πληρώσουν για την παρουσία εγχώριων ειδησεογραφικών οργανισμών στις πλατφόρμες τους.
Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, απάντησε ανακοινώνοντας Δεν θα επιτρέπονται πλέον τα καναδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στις πλατφόρμες της, υποστηρίζοντας ότι οι ειδησεογραφικοί όμιλοι δεν παρείχαν αρκετά νομισματικά κίνητρα για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς, σύμφωνα με το Associated Press.
Οι Καναδοί μπορούν ακόμα να βλέπουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρώην υπουργός καναδικής κληρονομιάς Ο Πάμπλο Ροντρίγκεζ κατηγόρησε τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας το κλείσιμο των τοπικών δημοσιογραφικών αιθουσών, ένα πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει ο νόμος.
Η διαμάχη εντάθηκε όταν στον Καναδά ρεκόρ πυρκαγιάς, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, επιδεινώθηκε. Η Meta αρνήθηκε να επανιδρύσει καναδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στην πλατφόρμα, παρά Το αίτημα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να κάνει η εταιρεία εξαίρεση στη νέα πολιτική.
Η Meta έχει αναγνωρίσει ένα κενό στην πολιτική της –– Οι Καναδοί εξακολουθούν να μπορούν να βλέπουν πληροφορίες από «επίσημες κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και μη κυβερνητικές οργανώσεις». σύμφωνα με δήλωση η εταιρεία παρείχε στο CNN.
Αλλά ο Τριντό πιστεύει ότι οι ενέργειες του Μέτα, οι οποίες προήλθαν άμεσα από τις δικές του πολιτικές, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον λαό του. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να αποφεύγει την ευθύνη για τη δική του νομοθεσία.
Ο Trudeau ισχυρίζεται ότι ο Meta βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των Καναδών, αλλά υποθέτει ότι η φροντίδα των Καναδών είναι δουλειά του Meta. Η Meta, ωστόσο, είναι μια εταιρεία, όχι μια μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση ή ένα κυβερνητικό ίδρυμα, και έχει κάθε δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις με βάση την ουσία της.
Μια κυβέρνηση, όχι μια εταιρεία, υπάρχει για να νοιάζεται για τους ανθρώπους της. Αν αντιμετώπιζε μια κατάσταση που δυσκόλευε την επικοινωνία, μια καλή κυβέρνηση θα έβρισκε εναλλακτικές λύσεις αντί να γκρινιάζει για την αντιληπτή αδικία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη. Σύμφωνα με το Reuters, η News Media Alliance, μια ομάδα υπεράσπισης δημοσιογραφίας με έδρα την Ουάσιγκτον, θέλει το έθνος να εγκρίνει παρόμοια νομοθεσία με τον Καναδικό νόμο για τις διαδικτυακές ειδήσεις. Αν η Αμερική θέλει να μεταδώσει πόσο λίγο ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους της, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει.
Η καλύτερη απάντηση θα ήταν να παραδεχτεί κανείς ότι η απόφαση του Meta είναι λάθος του Καναδά. Ένας πρωθυπουργός —ή ένας πρόεδρος— που πραγματικά νοιαζόταν θα δεχόταν την ευθύνη και θα λάμβανε μέτρα για να εξασφαλίσει ότι αυτή η άστοχη πολιτική δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.